Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Piikille!

torstai 17. joulukuuta 2009

Piikille!

Tulin juuri YTHS:n sikainfluenssapiikiltä ja käsivartta hiukan jomottaa, ei siis sen kummempia sivuvaikutuksia ainakaan vielä. Olen aika helpottunut, ettei tauti ole vielä iskenyt eikä rokotuksen jälkeen kai iskekään. Toisaalta influenssakohu on varmaan monia alkanut jo kyllästyttää, mutta minua ainakin risoo enemmän turhanpäiväinen höpötys siitä, kuinka tavallinen flunssakin tappaa vuodessa sen ja sen verran ihmisiä ja siksi sikainfluenssakohu on ylimitoitettu ja tästä päästäänkin luonnollisesti siihen, että koko rokotuskin on turha.

Sikainfluenssa tuskin on tavallista flunssaa nähnytkään ja vaikka se nyt ei koituisikaan kohtaloksi, jo pelkästään ikävät oireetkin on ihan kiva välttää. On myös itsekästä ajatella, että koska ei kuulu riskiryhmään, ei kannata vaivautua rokotukselle. Perusterve possuflunssapotilas kun voi kuitenkin levittää tautia niille, joille se on kohtalokkaampi.Mutta entäpä jos koko influenssa onkin lääketehtaiden ahneuttaan kehittämä salajuoni? Tai että rokotteen elohopeat aiheuttavat sitä ja tätä ja että oikeastaan rokote on kuolettavampi kuin influenssa itself? Salaliittoteoriat ovat joskus ihan kiinnostavia, muttei sellainen nyt tässä tilanteessa poista sitä tosiasiaa, että sikainfluenssa on olemassa. Joidenkin rokotteen ottaneidenkin uutisoidaan kuolleen, mutta niinpä vain ruokaankin saattaa tukehtua, muttei silti kannata jättää syömättä. Sikainfluenssahan saattaa myös tehdä potilaastaan selvää, ellette ole vielä kuulleet.

Pidetään siis mielessä, että rokotukset ovat hyvinvointiamme varten ja maailmassa olisi aika kurjaa, mikäli tiettyjä ikäviä tauteja kuten isorokkoa ei olisi niitattu hyvillä rokotteilla. Oli possuflunssa sitten vaikka rahanhimoisten tiedemiesten aikaansaannosta, voimme varmasti siltikin ottaa pienen pistoksen olkavarteen, eikös?


Ei se satu.

Tunnisteet:

15 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kyllä rokotteen ottaneenaki voi tautia levitää. Virus elää kynissä, vaatteissa, kengissä käsissä, KAIKESSA useita tunteja.
Sikainfluenssa myöskin tappaisi kaikki vanhukset nyt elleivät he olisi jo sairasteneet vastaavanlaista tautia. Taudin sairastaminen luo vastustuskyvyn. Ihmiset ovat nykyään niin vieraantuneet kuolemasta, että yrittävät estää kaiken. Mutta kuten sanoit: "ruokaankin voi tukehtua". Jos se on tullakseen niin sitten on.
terv. Sairaanhoitaja

17. joulukuuta 2009 klo 16.25  
Anonymous anei kirjoitti...

kannattaa laittaa kylmäpakkaus tai joku pakastepussi siihen rokotuskohdan päälle, niin ei pitäis tulla niin helposti kipeäksi se :>

17. joulukuuta 2009 klo 16.44  
Blogger Saga kirjoitti...

mä kävin ottaan rokotuksen jo joskus reilu kuukausi sitten, koska kuulun riskiryhmään. mullakin oli käsivarsi pari päivää todella kipeänä, ja lisäksi oli flunssainen olo yhden illan ja taisin nukkua parin päivän ajan 4 tunnin päikkäreitä.

mä muuten oon tekemässä toista graduani (tiedeviestinnästä) sikainfluenssauutisoinnista. se on aika mielenkiintoisesti kulkenut sykleissä; vähättelystä, pelotteluun ja vaikenemiseen.

17. joulukuuta 2009 klo 18.01  
Blogger llaura kirjoitti...

mua ei innosta taas ottaa rokotusta, jota ei oo testattu loppuun asti ja sen estää kuitenkin "vain" kahdeksan tapausta kymmenestä.. ja mäkin oon käsittäny tosiaan niin, että vaikka sen rokotteen ottaiskin, ei se sitä muiden tartuttamista ihan täysin taida kuitenkaan estää. ja sitä paitsi, rokotuksen teho on 8 kuukautta, kun taas sairastettu sikainfluenssa antaa elinikäisen vastustuskyvyn, enkä halua rokotuskierteeseen :D ja joo, onhan se kulunut perustelu että tavalliseenkin flunssaan kuolee enemmän ihmisiä, mutta mun mielestä se on aika pitkälti jo mediankin vika, että sikainfluenssaan edes pidetään jotenkin "superinfluenssana", jos se olisi alun perin uutisoitu "tavallista rajumpana flunssana", jota se ennemminkin on, ei sellaista yleishysteriaa ehkä samalla tavalla oltas saatu edes aikaan ihmisten keskuudessa.

tää oli hyvin kirjotettu juttu, ja tosiaan laittoi ajattelemaan tältäkin kannalta ja onkin ihan kiva huomata, että rokotteen kannattajillakin on kunnon perusteita :) (siis toki sitä saa ottaa ilman perusteitakin, mutta tarkotan lähinnä tällä sitä, että tää on asia joka todellakin jakaa mielipiteet, ja siitä on ihan älytön väitellä jos kummallakaan osapuolella ei oo perusteita asiasta :D ja silti siitä vaan väitellään ja kumpaakin osa puolta syyllistetään ihan turhaan.) itse oon vaan kans erään sairaanhoitajan tyttärenä aivopesty ajattelemaan niin, että ei ne rokotteetkaan maailmaa pelasta, ja se, että jokaiseen tautiin ja flunssaan aletaan rokottaa ihan perusterveitä ihmisiä aiheuttaa vaan myöhemmin superpöpöjä, jotka onkin valmiiks vastustuskykyisiä rokotteille :s ihan niin kun monien antibioottihoitoa vaativien lääkkeiden kanssa on jo käynyt, kun niitäkin on määrätty aivan liian helposti. ja jos jokaiseen tautiin aletaan kehittää rokotuksia ja ennaltaehkäiseviä lääkityksiä, niin ihmisen luontainen vastustuskyky madaltuu jatkuvasti, ja kohta ne tavallisetkin flunssat on tosiaan hengenvaarallisia.


mutta en siis missään nimessä halua kyseenalaistaa sun tai kenenkään muunkaan perusterveen ihmisen ratkaisua ottaa rokotetta, halusin vain esittää oman mielipiteeni toiselta puolelta :)

17. joulukuuta 2009 klo 20.08  
Blogger llaura kirjoitti...

*antibioottihoitoa vaativien TAUTIEN/pöpöjen kanssa on käynyt, ei lääkkeiden :D

17. joulukuuta 2009 klo 20.13  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minulle rokotteen ottaminen päivänselvä asia ja piikille ollaan menossa lauantaina. Itselleni on kysymys juurikin siitä, että haluan ainakin pienentää (jos ei eliminoida voi) läheisteni riskiä saada tauti.

17. joulukuuta 2009 klo 21.10  
Blogger Ystävällinen hei kirjoitti...

Nosiis sen 2 viikkoa kun makasin sängyn pohjalla ei olo todellakaan ollut vaan flunssainen. Ja vaikka perusterve olenkin, niin vei tauti voimat ihan totaalisesti!

17. joulukuuta 2009 klo 23.42  
Blogger Ystävällinen hei kirjoitti...

Pointti oli siis, että tosiaan ottakaa ihmeessä piikki jos ehditte :)

17. joulukuuta 2009 klo 23.43  
Blogger Irene kirjoitti...

yställisen hein pointti oli oikeestaan todella hyvä, koska vaikka VAIN niin ja niin vähän ihmisiä on kuollu sikainfluenssaan, tauti ei ehkä kuitenkaan ole mitään auvoisaa aikaa poissa töistä. en ehkä pelkäisi kuolemaa jos saisin ko taudin mutta enpä sen oireita silti halua kärsiä, sillä esim kärsimäni keuhkokuume ja tavallinen influenssa olivat hirvittäviä ja jos voin rokotteella estää tämän taudin, niin mielelläni sen teen.

ja tärkein oma pointtini on se, että kehittynyt lääketiede on pelastanut suuren määrän ihmishenkiä, joten mä oon sitä mieltä ettei viitsittäis salaliittoteorioimme sitä kehitystä katkaista. ja aina kun joku sanoo että VAIN joku tietty määrä on sikainfluenssaan kuollut, karvani nousevat pystyyn. VAIN tiettyyn määrään kuuluu kuitenkin joidenkin lapsia, vanhempia, ystäviä ja niin edelleen. entä jos oma läheinen kuolee sikainfluenssaan, sitten voi muuttua ääni monen vastustajan kellossa.

18. joulukuuta 2009 klo 0.38  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

tämä paljon puhuttu tauti jakaa mielipiteitä moneen suuntaan. irene, sun perustelut rokotteen ottamisen kannalta ovat hyvät, mutta en myöskään täysin poissulkisi llauran mielipiteitä siitä miksi rokotetta ei kannattaisi ottaa. "entä jos oma läheinen kuolee sikainfluenssaan, sitten voi muuttua ääni monen vastustajan kellossa." entä jos se onki toisinpäin, että se läheinen kuolee siihen sikainfluenssarokotteeseen? sen haittavaikutuksista ei voida olla täysin varmoja. ja rokotus tehoaa vasta kahden viikon jälkeen ottamisesta ja tällöinkään se ei anna täyttä varmuutta etteikö tauti sinuun iskisi. toivottavasti näin ei kuitenkaan käy :)

18. joulukuuta 2009 klo 1.05  
Blogger Irene kirjoitti...

toi pointti on ihan totta. mutta en tiedä tarpeeksi faktoista jotka liittyvät rokotukseen mahdollisesti liittyviin kuolemiin jotta voisin niistä alkaa tämän enempää spekuloida, ymmärtääkseni sikaflunssa on kuitenkin kuolettavampi kuin rokote :/ olen nyt kuitenkin tyytyväinen rokotettu vaikka kättä jomottaakin..tuntuu siltä että olen oman osuuteni pandemian pysäyttämiseksi tehnyt :)

18. joulukuuta 2009 klo 10.26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

mutta siis tavallinen kausi-influenssahan se on mikä ihmisiä tappaa ei tavallinen flunssa :)

18. joulukuuta 2009 klo 13.56  
Blogger RagDoll kirjoitti...

En ole possunuharokotetta käynyt ottamassa ja tuskin käynkään. En kuulu riskiryhmään, joten en osaa pelätä sitä vielä. Jokunen aika sitten sain kaikki samat oireet, mutta en tiedä oliko possua, vai jotain muuta eläintä. Tampereella kun eivät enää suostu edes testejä tekemään. ;)

18. joulukuuta 2009 klo 20.48  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole käynyt rokotetta ottamassa, enkä aio käydäkään. Suurin syy on se, etten ole koskaan kausi-influenssaankaan rokotetta ottanut ja possunuha voi olla jopa sitä lievempi. Toinen merkittävä syy on se, että rokote on todella uusi, se ei anna elinikäistä suojaa ja jos viruskanta muuttuu, rokote ei toimi enää seuraavaan aaltoon.

20. joulukuuta 2009 klo 17.28  
Blogger Irene kirjoitti...

en ihan ymmärrä miksi se on hyvä syy olla ottamatta rokotetta ettei se välttämättä tehoa seuraavaan aaltoon? rokotehan ei mitään maksa eli sen ottamisessa ei häviä mitään, vaikka se sitten auttaisi vain tähän nykyiseen virukseen. jos kausi-influenssarokotteenkin saisi ilmaiseksi, ottaisin sellaisen vähääkään miettimättä, koska tauti on joka tapauksessa kamala vaikkei siihen kuolisikaan.

20. joulukuuta 2009 klo 20.22  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu