Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Haastattelussa Pola Ivanka

torstai 8. lokakuuta 2009

Haastattelussa Pola Ivanka

Kävin siis männä viikolla seuraamassa drag-taiteilija Pola Ivankan EGOISTI'CO showta Lost&Foundissa Helsingissä enkä voi muuta kuin suositella lämpimästi. EGOISTI'CO on jotakin aivan muuta, mitä drag showlta odottaa; Pola Ivanka eroaa muista drag-artisteista ensinnäkin siinä, että tämä leidi todella osaa laulaa. Lisäksi shown vaikuttavuus ja hauskuus piilee taiteilijan ilmiömäisessä lavakarismassa ja lahjakkuudessa, eikä niinkään siinä että on hassua, kun mies pukeutuu naiseksi ja laulaa Paula Koivuniemeä playbackina. Esityksen jälkeen jäin miettimään, mistä suomalaiselle viihdetaivaalle saataisi tämän tason tähtiä mitäänsanomattomien missien tilalle.

Pola lupaa nettisivuillaan ennennäkemätöntä ravintolateatteria ja sitä Lostarissa on taatusti tarjolla. EGOISTI'CO Lost&Foundissa (Annankatu 6, Helsinki) TI 20.10, KE 21.10, SU 25.10, MA 26.10, KE 11.11, SU 15.11, SU 29.11, MA 30.11. Esitys alkaa klo 20.30 ja sinne on vapaa pääsy.

Pola Ivanka - Maskilla ja ilman

Pola Ivanka kertoo päätyneensä drag-artistin uralle vahingossa.
- Vuonna 1993 näin amatööriryhmän shown, jossa oli tuttujani ja he kysyivät haluaisinko kokeilla. Näin siinä mahdollisuuden päästä estradille. Drag sinällään ei ollut itseisarvo - en ollut koskaan kuullutkaan moisesta taiteenlajista.

Monet drag-taiteilijat esiintyvät täysin taustanauhan tahtiin ja Polan show erottautuu edukseen juuri siksi, että hän laulaa musiikkiesityksissä itse. Laulavana drag-artistina Pola onkin ainoa ainoa laatuaan Suomessa.
- Käytän aina muusikoita esityksissäni, joko orkesteria tai pianistia. Lostarissa pyörivä esitykseni on paremminkin musiikkinäytelmä, ei drag show.

Kuitenkin myös Pola on käyttänyt taustanauhaa.
- Vuonna 2003 vietin 10v-taiteilijajuhlaani ja punnitsin sitä, mitkä mahdollisuudet jäävät käyttämättä, kun ei pääse laulamaan itse. Niinpä tein ensimmäisen live-esitykseni konsertin muodossa Savoy-teatterissa ison orkesterin säestyksellä.
Polaa oli aiemmin varoiteltu, että on liian myöhäistä aloittaa laulajan ammattia. Mielipiteet kaikuivat kuuroille korville ja Pola alkoi opiskella artisti-luokalla laulua, ilmaisua ja musiikin teoriaa.

Drag-artistilta vaaditaan Polan mukaan erityisesti rohkeutta, ennakkoluulottomuutta, heittäytymiskykyä, rytmitajua ja karismaa.
- Musikaalisuudesta ei ole haittaa. Lisäksi ammattimielessä on kestettävä epävarmuutta työsuhdanteissa, otettava vastaan pettymyksiä ja paljon katteettomia lupauksia.

Nyt pyörivässä EGOISTI'COssa yleisö näkee Pola Ivankan ensimmäistä kertaa ilman maskia. Meikittömyys tuokin show'hun mielenkiintoisen ristiriitaisen fiiliksen. Pola kertoo olevansa tarkka siitä, millaisen kuvan hän antaa julkisuudessa itsestään ja hoitaa kuvauksiin ja lehtijuttuihin vaatetuksen itse. Hän myös suunnittelee puvustuksensa esityksiin, vaikka käytännön työ onkin ulkoistettu.
- Itse en osaa edes nappia ommella.

Vaikka ompelukset eivät Drag-artistilta ota sujuakseen, käy EGOISTI'COssa ilmi, että meikkikynä sen sijaan pysyy miehellä tukevasti kädessä.

Nyt pyörivä EGOISTI'CO sai alkunsa viime keväänä, kun Pola oli katsomassa improesitystä Lostarissa. Näyttelijä Lasse Karkjärvi tuli moikkaamaan murheellista Polaa, jolle ei juuri esiintymiskutsuja sadellut.
- Lasse totesi että "Murheesta nousee Elektra." Seuraavassa hetkessä Lostarin omistaja Pepi Reini kyseli, milloin voitaisiin tehdä yhteistyötä. Lupasin miettiä asiaa ja hän ehdotti käsikirjoittaksi produktiolle Lassea. Muutaman viikon päästä istuimme saman pöydän ääressä ideoimassa mahdollista musiikkinäytelmää, jonka pääosassa esiintyisin.

Miesten yhteistyön tuloksena syntyi ennennäkemätön tarina, jossa Pola esiintyy ensimmäistä kertaa julkisesti ilman tekoripsiä ja drag-roolia.

Image and video hosting by TinyPic

kuvat täältä, täältä ja täältä

Tunnisteet:

2 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtavaa lukea sun blogissa tämän(kin) tapasia juttuja.
ME LIKE IT.

10. lokakuuta 2009 klo 18.35  
Blogger Irene kirjoitti...

kiva että tykkäät :D

10. lokakuuta 2009 klo 20.04  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu