Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Minun tatuointini

torstai 18. kesäkuuta 2009

Minun tatuointini

Tatska-aikani lähestyy ja ajattelin kertoilla teille tässä odotellessa vähän tatuointini taustaa. Tämä siksi, että jotkut ovat olleet kovin huolissaan siitä, mistä olen idean tatuointiini saanut. Nämä henkilöt kun eivät tiedä old school -tyylin alkuperää eivätkä siihen olennaisena osana kuuluvien swallow-tatuointien historiaa. Jotkut ovat jopa luulleet, että tyylin on keksinyt eräs suomalainen nuori nainen.

Tatuointeja on siis tehty jo vuosituhansien ajan, mutta erityisesti 1920-1940 niiden suosio nousi ja juuri tuolloin syntyi nykyisin uusklassisena eli old school -nimellä tunnettu tatuointityyli. Tämä tyyli käsittää siis yleensä isoja, yksinkertaisia, värikkäitä ja rohkeita kuvia linnuista, laivoista, ruusuista ja pin up -tytöistä. Tuohon aikaan tatuointivälineet olivat huonoja ja siksi kuvat olivat usein yksinkertaisia. Tatuoijat eivät myöskään olleet taiteilijoita, kuten nykyään ja myös tästä syystä kuvat olivat selkeitä ja helppoja.

Pääskynen (swallow) kuuluu old school -tatuointityylin ytimeen. Sen sanotaan symboloivat toivoa. Se oli aikoinaan erityisesti merimiehien suosiossa; pääskynen merellä kertoi siitä, että oltiin lähellä maata. Se oli siis tervetullut merkki seilorille, joka jo odotti maihinnousua. Merimiesten perinteeksi muodostui pääskystatuoinnin ottaminen, kun 5000 mailia merellä tuli täyteen. Tikari pääskysen sydämessä muistutti ystävästä, joka oli kuollut merellä.

Pääskysellä on myös erilaisia merkityksiä jo antiikin ajoilta. Se on muun muassa ollut toteemieläin niille äideille, jotka ovat menettäneet lapsensa. Pääskysen uskottiin kantavan kuolleen lapsen sielua.

Minulle pääskynen merkitsee erityisesti toivoa ja vaikeuksista selviämistä, ja muistuttaapa se minua eräästä tärkeästä henkilöstä elämässäni, joka kuoli pian syntymänsä jälkeen. Timantti puolestaan kuvastaa vahvuutta. Nuotti, joka kulkee käsivarttani pitkin on eräästä isäni suosikkisävelmästä. Tärkeää on myös se, että kuvan on piirtänyt siskoni ja on tällä tavalla uniikki, vaikka tyyli onkin vuosikymmeniä vanha.

Kuva on siis minulle erittäin henkilökohtainen ja sen alkuperän kyseenalaistaminen ympäri blogosfääriä loukkaa.


Tässä vielä hiukan kuvia niille, jotka eivät tähän päivään mennessä ole tienneet pääskystatuointien levinneisyydestä ihmisten käsivarsiin ympäri maailmaa ;)Tunnisteet:

4 kommenttia:

Blogger Jenni kirjoitti...

Aamen. :)

18. kesäkuuta 2009 klo 14.49  
Blogger haney kirjoitti...

Heh. Hyvin sanottu siellä ;) Vaikka tatuoinnit eivät olekaan enää mitenkään epätavallinen näky katukuvassa, eivätkä enää rikollisten ym. "epäilyttävien" ;) ihmisten tunnusmerkki, kun niitä tuntuu löytyvän joka toisen pikkutytön ja -pojan ihosta, niin tatuointitietous on tietyissä piireissä näköjään vielä aika vähäistä. Ehkä syynä siihen on suomalainen tatuointikulttuuri, suomessa kun suositaan hyvin pitkälti yksivärisiä/harmaasävyisiä kuvia ja tribaaleja,kun taas esim. Amerikassa kuvat ovat pääsääntöisesti värillisiä ja runsaampia muutenkin. Tuollaisia sinun, _ja Lauran_, kuvan laisia kuitenkin vähemmän vielä katukuvassa näkee, varsinkaan ihan nuorimmasta päästä olevien leimanottajien keskuudessa. Ehkä siksi herättää näissä tietyissä, ilmeisen nuorissa henkilöissä kummastusta se, että nyt ihan _kaksi_ blogaajaa ottaa tuon tyylisen kuvan. Tatuointikulttuuri kun nyt vaan on paljon laajempi, ja kuvien kirjo isompi kuin ne söpöt pikku tribaalit tai mahtipontisilla kirjaimilla hakatut tekstit mitä suomalaisilta nuorilta tuntuu lähinnä löytyvän. Itse olen ihan mielenkiinnosta kaikenmaalaisia tatuointilehtiä lueskellut, katsellut ja keräillytkin jo lähes kymmenen vuotta, ja monenlaiset tyylit ja kuvat on tullut tutuksi. Eiköhän tuo leiman ottaminen tietyssä määrin aina ole "kopioimista ja matkimista", idoiden "varastamista" ja muokkaamista omaan käyttöön sopivaksi. Niinkuin kaikki muukin, esimerkiksi muoti ja pukeutuminen. Henkkamaukan vaatteita löytyy ihan varmasti useammalta kuin pääskytatuointeja! ;) Eiköhän leima nyt kumminkin oteta ensisijaisesti omaa silmää miellyttämään, ja jos jotakuta nyt niin kovasti häiritsee se, että kuvan aihepiiri on käytetty myös jonkun toisen kuvassa, niin olkoon hyvä ja kävelköön hyvinvarustetun lehtipisteen hyllyjen väliin ja ottakoon käteensä sieltä yhden tatuointiaiheisen lehden. Saanee huomata sekin henkilö, että tietyt aiheet tatuoinneissa toistuvat hyvinkin usein, erilaisina variaatioina. Tuollainen typerä ryyttely kopioinnista ja matkimisesta tässäkin tapauksessa on siis vain, no, typerää.
Anteeksi tämä vuodatus :D

18. kesäkuuta 2009 klo 15.57  
Blogger aba kirjoitti...

Oon kans tosi ihastunut tälläisiin old school kuviin<3 Siitä tatuoinnistas tulee hieno. : )
En tykkää ollenkaan joistain perhosista, kiinalaisista kuvioista ja tribaaleista jossain perus nilkassa tai olkapäässä.

18. kesäkuuta 2009 klo 16.09  
Blogger Irene kirjoitti...

Jenni: :) mitäpä tuohon enää lisäämään!

haney: hyvä vuodatus! :) mulla on hyvin samanlainen maku kuin lauralla koska meillä on kaksi muutakin tatuointia täsmälleen samassa paikassa joten mitäpä tuosta jos kolmaskin vielä ;) ja nämä kaksi olen toki ottanut tietämättä ollenkaan lauran tatskoista :D mut joo uskoisin että nyt alkaa tulla noita old school -kuviakin enemmän, kun tribaalit alkavat kyllästyttää teinejäkin.

aba: kiitos kannustuksesta ;)

18. kesäkuuta 2009 klo 19.21  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu